• Vicepresident Kamala Harris lijkt de gedoodverfde Democratische presidentskandidaat, nu Joe Biden zich heeft teruggetrokken.
  • Harris erft een gezonde economie en een beteugelde inflatie, maar rivaal Donald Trump gaat vooralsnog aan kop in de peilingen.
  • Valuta-expert Joey van Hanegem van Ebury bespreekt de vooruitzichten.

ANALYSE – Lange tijd leek de strijd om het Amerikaanse presidentschap rustig richting 5 november te kruipen. Met dien verstande dat Donald Trump in de peilingen geleidelijk meer afstand nam, zeker na het voor Joe Biden desastreus verlopen verkiezingsdebat op 27 juni. Van die rust is weinig over.

Inmiddels heeft Trump een moordaanslag overleefd en heeft Biden zich teruggetrokken als presidentskandidaat. Ondertussen ontwikkelt de Amerikaanse inflatie zich in een richting die de Amerikaanse koepel van centrale banken ertoe kan aanzetten de rente te verlagen. We zijn van een kabbelend beekje in een stroomversnelling terechtgekomen.

Renteverlaging komt in zicht in de VS

Laten we de gebeurtenissen in chronologische volgorde behandelen. Op 11 juli maakte het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics bekend dat de inflatie in de maand juni met 0,1 procent was gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Dit is de eerste daling op maandbasis sinds mei 2020.

De jaarlijkse inflatie is daardoor teruggelopen naar 3 procent in juni, vergeleken met 3,3 procent in mei. De kerninflatie, die de volatiele voedsel- en energieprijzen uitsluit, steeg slechts met 0,1 procent, wat de laagste stijging is sinds augustus 2021. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door een kleinere stijging in huurprijzen en eigenwoningkosten. De prijs voor brandstof ging naar beneden.

Deze cijfers geven de Federal Reserve meer vertrouwen dat de inflatie op de juiste weg is en versterken de verwachting dat de rente in de nabije toekomst verlaagd zou kunnen worden, mogelijk al in september.

In een eerdere analyse stelden we de vraag of deze impuls voor de economie, en de koopkracht van de gewone Amerikaan, op tijd komt voor de Democraten om hier nog van te kunnen profiteren bij de presidentsverkiezingen in november.

Financiële markten komen in beweging

Aandelenkoersen kregen hoe dan ook een steuntje in de rug door de gunstige inflatieontwikkeling en het uitzicht op een lagere rente. Een lagere rente is immers een katalysator voor de economie en zorgt voor meer investeringen.

Handelaren durfden meer risico te nemen en verkochten hun 'safe haven' dollars. De koers van de Amerikaanse dollar ging dan ook bescheiden naar beneden ten opzichte van de meeste Europese valuta, met name de euro, en van de valuta in opkomende markten. Voor 1 euro krijg je nu zo’n 1,09 dollar.

Daar komt bij dat de Europese Centrale Bank, zoals verwacht, het rentetarief onlangs ongemoeid liet. ECB-president Christine Lagarde liet weten zich ook niet te binden aan een vast tijdpad. Het besluit om de rente in september verder te verlagen is nog altijd afhankelijk van nieuwe data. Er leek dan ook sprake van een status quo tussen de euro en de dollar.

Je zou echter verwachten dat een moordaanslag op een presidentskandidaat zo’n schok teweegbrengt, dat markten weer teruggrijpen naar de dollar. Feit is dat er weliswaar een opleving van de dollar te zien was, maar deze was van zeer korte duur. De neerwaartse trend van de dollar lijkt nu stevig te worden ondersteund door de economie en het beleid en de berichtgeving van de Fed.

Kan Harris winnen van Trump bij verkiezingen?

Na de schokkende moordaanslag, schatten zowel bookmakers als de politieke peilingsite PredictIt dat er ongeveer 70 procent kans is dat Trump het presidentschap naar zich toetrekt.

Of liever gezegd, die kans stond even op 70 procent. Joe Biden gaf op 21 juli aan uit de presidentsrace te stappen. Hij stond onder grote druk van zijn partijgenoten om als kandidaat terug te treden.

Je ziet dat op het moment dat Biden zijn aankondigingsbrief op X publiceerde, de dollar iets inleverde. Het lijkt erop dat toen duidelijk werd dat de huidige vicepresident Kamala Harris de steun van Biden kreeg, de dollar weer opkrabbelde.

Hoe dan ook, voorlopig blijft Trump de peilingen aanvoeren. We moeten dan ook rekening blijven houden met het scenario dat importheffingen omhooggaan. Gevolg is dat de inflatie weer zal toenemen, ook omdat de belastingen zullen dalen. De Fed zal dan moeten ingrijpen met een hogere rente, waardoor economische groei erg lastig wordt. De dollar wordt dan in vergelijking met andere valuta erg duur.

Zo ver is het nog niet. Het is nu aan Harris om de Republikeinen de wind uit de zeilen te nemen. Als ze de Democratische presidentskandidaat wordt, waar het sterk op lijkt, kan ze in ieder geval blijven wijzen op het herstel van de economie en het beteugelen van de inflatie. Wellicht weet Harris dit wel om te zetten in steun bij de verkiezingen.

Joey van Hanegem is een Foreign Exchange Dealer bij Ebury Nederland.